News

Naša predizborna anketa: Što stranke i koalicije misle o hrvatskom iseljeništvu (1. dio)

sabor RH

Odgovori Domovinske koalicije, Koalicije za premijera i Koalicije Pomak: Desetak dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se u Hrvatskoj održati 11. rujna, proveli smo zanimljivu predizbornu anketu. Istih 7 pitanja poslali smo na adrese 12 najvećih političkih stranaka odnosno predizbornih koalicija. Odgovore objavljujemo redoslijedom kojim smo ih dosad dobili.

Stoga u ovom prvom dijelu ankete slijede odgovori izbornih lista koje su nam odgovore na naša pitanja poslale prve – Domovinska koalicija (koju čine stranke HSP dr. Ante Starčević, Demokratski savez nacionalne obnove, Hrvatska kršćansko-demokratska unija, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokratska stranka), Koalicija za premijera (koju čine Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka – reformisti, Novi val – stranka razvoja, Hrvatska seljačka stranka Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno) te Koalicija Pomak (koju čine Hrvatska stranka prava, Hrvatska čista stranka prava, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka).

Pitanja preostalih stranaka/koalicija objavit ćemo čim ih dobijemo. Ovim putem pozivamo sve anketirane izborne stožere da se odazovu našoj anketi, kako bi naši čitatelji diljem svijeta mogli dobiti što potpuniju informaciju i lakše donijeti odluku o tome kome dati svoj glas iduće nedjelje. S obzirom da je ovo portal namijenjen poslovnom povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, naša su pitanja bila više nego logična:

  • Što vama i vašoj stranci / koaliciji predstavlja hrvatsko iseljeništvo?
  • Spominjete li iseljeništvo u svome izbornom programu? Ako da, na koji način?
  • Mislite li da hrvatsko iseljeništvo treba biti aktivno uključeno u gospodarski program razvoja Hrvatske?
  • Jeste li zadovoljni sadašnjom brzinom diplomatsko-konzularnog postupanja pri dobivanju hrvatskog državljanstva?
  • Što mislite o ideji da se većem broju iseljenika olakša dobivanje hrvatskog državljanstva, kako bi se mogli lakše uključiti u gospodarske aktivnosti u državi?
  • Planirate li, i na koji način, kroz djelovanje pravosuđa povećati povjerenje investitora kako bi oni učinkovito zaštitili svoja ulaganja i kako bi se spriječile nepravilnosti do kojih dolazi u manjim lokalnim sredinama koje zbog neorganiziranosti i neznanja zaustavljaju projekte iz birokratskih razloga (prostorni planovi, akti lokalne zajednice i sl.)
  • Ako osvojite saborski mandat ili vlast, biste li podržali osnivanje Ministarstva iseljeništva?

DOMOVINSKA KOALICIJA (HSP AS, DESNO, HKDU, USP, HDS):

1) U našem Programu piše da su Hrvati jedan narod koji živi u dvije države, RH i BiH. Iseljeništvo, na Zapadu bilo političko ili ekonomsko, dalo je velik doprinos u obrani i obnovi RH. Očekujemo da ih nakon pobjede uključimo aktivno u oporavak posrnulog hrvatskoga gospodarstva. Za Hrvate u Srbiji zalažemo se i zahtijevamo da imaju ista prava kakva imaju Srbi u Hrvatskoj.

 2) Višegodišnji maćehinski odnos prema iseljenoj i raseljenoj Hrvatskoj mora se promijeniti na način da Republika Hrvatska uistinu postane zemlja u kojoj mogu živjeti i oploditi svoj kapital. Povlastice velikim korporacijama uz višegodišnje dopuštanje neplaćanja poreza i pripadajućih doprinosa te ostali razni oblici sufinanciranja otvaranja novih radnih mjesta moraju biti ponuđeni i operativno omogućeni svim hrvatskim iseljenicima spremnim na ulaganje u RH.

3) Hrvatski iseljenici svakako trebaju biti uključeni u gospodarski razvoj države. Naša je obveza da im olakšamo birokratski put kako bi se lakše uključili u gospodarske procese.

 4) Ni najmanje. Moraju postojati prioriteti onih koji su zaslužni pri stvaranju RH te na druge načine. Diplomatsko-konzularna predstavništva još su prepuna političkih uhljeba iz mandata vlada koje su vodile HDZ i SDP, pa čak i ostaci ostataka ili njihovi obiteljski nasljednici iz mračnih komunističkih vremena.

 5) Na putu dobivanja hrvatskog državljanstva ne smije biti nikakve nevidljive zapreke niti dugotrajnog ishodovanja dokumentacije. Zbog sporosti i netransparentnosti mnogi odustanu na pola puta.

6)  Svi moramo promišljati svoju prošlost, živjeti sadašnjost, ali i razmišljati o budućnosti. Nameće se kao obveza iz prošlosti lustracija hrvatskog društva kako bi se mogli posvetiti sadašnjosti i budućnosti. U prvom redu moramo lustrirati hrvatsko pravosuđe, naši iseljenici na svojoj su koži osjetili nepravdu, a svjedoci smo da smo neki dan sporu, ali dostižnu pravdu u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića dočekali od strane njemačkog suda.

7) Osnivanje Ministarstva iseljeništva zagovaramo od našeg osnutka te nećemo od toga odustati ni pod koju cijenu.


KOALICIJA ZA PREMIJERA: (BM365, NS, NV, HSS SR, BUZ):  

1) Hrvati u iseljeništvu čine dio jedinstvenog hrvatskog bića u nacionalnom, vjerskom, kulturološkom i tradicijskom smislu. Želja nam je da svaki Hrvat u svijetu kroz hrvatsko državljanstvo deklarira svoju pripadnost jer je i to jedan od načina iskazivanja zajedništva.

2)  Povratak silom prilika iseljenih Hrvata treba biti prioritet svake vlasti. Onima koji su u naponu snage i poduzetništva posebnim mjerama omogućit ćemo bržu realizaciju njihovih projekata, a onima koji svoju starost žele provesti u rodnom kraju kroz posebne institucionalne forme olakšat ćemo prilagodbu na, za njih ipak, drugačiji život.

3)  Apsolutno. Brojni Hrvati diljem svijeta dokazali su se kao uspješni poslovni ljudi i mnogi od njih žele svoj biznis pokrenuti i u Hrvatskoj. Rade to iz dvojakih razloga, da pomognu razvoju Domovine ili da kroz posao potaknu povratak mlađih članova svoje obitelji koji su rođeni u inozemstvu. I u jednom i drugom slučaju radi se u konačnici o jačanju Hrvatske kako na gospodarskom planu tako i planu demografske obnove.

4) U načelu da, jer je Republika Hrvatska svojim zakonima jasno propisala proceduru i rokove provedbe. Ima slučajeva u pojedinim zemljama kada se kao problem pojavljuje ishodovanje potrebitih dokumenata ili u organizaciji diplomatsko – konzularne službe. Naš je stav i zalagat ćemo se da u svakom kutku svijeta svaki Hrvat ima iste uvjete kada je u pitanju procedura stjecanja državljanstva, ali i sve ono što realizira njegov odnos prema nacionalnoj državi.

5) Olakšati da, ali uz jasne kriterije koji će onemogućiti zlouporabu tog instituta.

6) To je prioritet jer na takav način potičemo ulaganja i razvoj gospodarstva, a kroz to zapošljavanje i zadržavanje na rodnom pragu kojem prijeti demografsko izumiranje.

7)  Nužna reorganizacija državne uprave nakon sveobuhvatne analize funkcioniranja pokazat će koji je način pomoći i brige o iseljeništvu najdjelotvorniji, po konkretnim pitanjima kroz pojedina resorna ministarstva ili jedinstveno tijelo državne uprave.


KOALICIJA POMAK (HSP, HĊSP, ABH, OS):

1) Zajedništvo domovinske i iseljenje Hrvatske jedna je od temeljnih točaka našeg programa. Hrvatsko iseljeništvo dalo je velik doprinos u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

2) Republika Hrvatske Ustavom se obvezala na skrb o pripadnicima hrvatskog naroda i u drugim državama gdje god oni žive, posebice o hrvatskom narodu  u BiH. Hrvatska država mora stvoriti uvjete za što brži povratak Iseljeništva u domovinu i omogućiti im da svoja znanja, iskustva i kapital ulože u napredak Hrvatske.

3) Dijelom prethodnog odgovora iznijeli smo svoje mišljenje, možemo samo ponoviti da su Hrvati izvan domovine ogroman potencijal za razvoj gospodarstva kojeg dosadašnje vlasti jednostavno nisu znale, točnije nisu htjele iskoristiti.

4) Nažalost i u tom dijelu, kao i u mnogim drugima, hrvatska diplomacija pokazala je zavidnu razinu nesposobnosti i nekompetentnosti.

5) Podržavamo u smislu ukidanja nepotrebnih administrativnih procedura, no svakako treba voditi računa o sigurnosnom aspektu koji mora štititi hrvatske nacionalne interese.

6) Navedene probleme nije moguće riješiti samo kroz pravosuđe, treba srediti cjelokupni birokratski sustav, od lokalne do nacionalne razine. Državna uprava i državne službe moraju se profesionalizirati, a ne biti servis za zapošljavanje stranačkih poslušnika. No prije svega toga potrebno je provesti lustraciju jer ona je temeljna točka svih reformi.

7) Ministarstvo iseljeništva potrebno je da bi se brinulo o Hrvatima izvan domovine i omogućilo im što bolju povezanost s domovinom te što brži povratak mlađih generacija. Tako bismo omogućili obnovu demografske slike Hrvatske, ubrzali  gospodarski  razvoj, a time i osigurali opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima.