News

Naša predizborna anketa (2. dio): Što stranke i koalicije misle o hrvatskom iseljeništvu

Hrvatski_sabor_(2)

Odgovori Narodne koalicije i koalicije Pametno – Za grad: Desetak dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se u Hrvatskoj održati 11. rujna, proveli smo zanimljivu predizbornu anketu. Istih 7 pitanja poslali smo na adrese 12 najvećih političkih stranaka odnosno predizbornih koalicija. Odgovore obavljujemo redoslijedom kojim smo ih dosad dobili. U ovom drugom dijelu slijede odgovori izborne liste Narodne koalicije (koju čine stranke Socijaldemokratska partija, Hrvatska narodna stranka, Hrvatska seljačka stranka te Hrvatska stranka umirovljenika i koalicije Pametno – Za grad.

Pitanja preostalih stranaka/koalicija objavit ćemo čim ih dobijemo. Ovim putem pozivamo sve anketirane izborne stožere koji se još nisu odazvali našoj anketi, da to svakako učine što prije, jer naši čitatelji traže što potpuniju informaciju kako bi – možda upravo na temelju tih odgovora – mogli lakše donijeti odluku o tome kome darovati povjerenje na izborima.

S obzirom da je ovo portal namijenjen poslovnom povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, naša su pitanja bila više nego logična:

  • Što vama i vašoj stranci / koaliciji predstavlja hrvatsko iseljeništvo?
  • Spominjete li iseljeništvo u svome izbornom programu? Ako da, na koji način?
  • Mislite li da hrvatsko iseljeništvo treba biti aktivno uključeno u gospodarski program razvoja Hrvatske?
  • Jeste li zadovoljni sadašnjom brzinom diplomatsko-konzularnog postupanja pri dobivanju hrvatskog državljanstva?
  • Što mislite o ideji da se većem broju iseljenika olakša dobivanje hrvatskog državljanstva, kako bi se mogli lakše uključiti u gospodarske aktivnosti u državi?
  • Planirate li, i na koji način, kroz djelovanje pravosuđa povećati povjerenje investitora kako bi oni učinkovito zaštitili svoja ulaganja i kako bi se spriječile nepravilnosti do kojih dolazi u manjim lokalnim sredinama koje zbog neorganiziranosti i neznanja zaustavljaju projekte iz birokratskih razloga (prostorni planovi, akti lokalne zajednice i sl.)
  • Ako osvojite saborski mandat ili vlast, biste li podržali osnivanje Ministarstva iseljeništva?

NARODNA KOALICIJA (SDP, HNS, HSS, HSU):

1) Hrvatsko iseljeništvo je dio nedjeljivog hrvatskog korpusa te je stoga intenzivna sveobuhvatna interakcija sa maticom zemljom nužna, poželjna i potrebna. I to kako za zaštitu i očuvanje prava Hrvata u inozemstvu, jačanja kulturnih, gospodarskih i ostalih veza između domovinske i iseljene Hrvatske, tako i za doprinos hrvatskog iseljeništva daljnjem razvoju hrvatskog nacionalnog identiteta te zemlje u cjelini.

 2) Naša politika prema iseljeništvu provodi se u sklopu promicanja i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa te zaštita hrvatskih građana u inozemstvu, te je stoga obuhvaćena tim dijelom Programa. Ta politika sastavni je dio vanjske politike prema državama u kojima žive hrvatski iseljenici. U daljnjem razvoju  koncepta gospodarske diplomacije važan je element i jačanje gospodarskih veza sa hrvatskim iseljeništvom u promociji hrvatskih proizvoda i usluga na međunarodnim tržištima te privlačenju investicija u Hrvatsku, uključujući i hrvatskih iseljenika. Isto vrijedi i na području kulture za aktivnosti kulturne diplomacije.

3) Hrvatsko iseljeništvo treba biti aktivno uključeno u gospodarski program razvoja Hrvatske, posebice kroz razvoj vlastitog profitabilnog poslovanja iseljenika u Hrvatskoj, uključujući otvaranja tvrtki i uspostavljanja proizvodnje, prijenos tehnologije, znanja te investiranja u dobre poslovne prilike, kao i kroz pomoć državnim tijelima u privlačenju stranih investicija i promociji hrvatskih roba i usluga u državama gdje iseljenici žive. Poznanstva, kontakti i poslovne i medijske veze iseljenika važan su instrument uspješnog plasmana hrvatskih roba i usluga u inozemstvu te time povećanja izvoza i posljedično oporavka hrvatskog gospodarstva.

 4) Sustav diplomatsko-konzularnog postupanja se modernizira i digitalizira te će postupak koji obavljaju naša veleposlanstva i konzulati trajati minimalno. Pitanje dobivanja državljanstva u nadležnosti je MUP-a te bi se procedure koje provodi MUP u skladu sa zakonom trebale ubrzati..

 5) Ukoliko su ispunjeni svi zakonski uvjeti za dobivanje državljanstva, slažemo se da treba ubrzati dobivanje državljanstva hrvatskih iseljenika.

6)  Pravosudnom reformom bit će odgovarajuće riješen problem povjerenja investitora, a Zakonom o strateškim investicijama riješili smo i navedene probleme u lokalnim sredinama. Svaki investitor dobija „skupinu za potporu“ sačinjenu od relevantnih ministarstava koja mu pomaže u dobivanju svega potrebnog od lokalnih vlasti. Za sve ostale investicije nastavit ćemo raditi s lokalnim vlastima na ispravljanju uočenih manjkavosti u radu..

7) Jedno od državnih tijela svakako će biti nadležno za odnose sa iseljeništvom, a kroz reformu državne uprave gledamo da maksimalno racionaliziramo broj državni tijela i povećamo njihovu učinkovitost.


KOALICIJA PAMETNO – ZA GRAD:

Umjesto odgovora na naša pitanja, od stranke Pametno dobili smo ispriku te molbu da njihova razmišljanja o iseljeništvu potražimo u njihovom programu koji je objavljen na njihovim internetskim stranicama. Ovdje objavljujemo cijeli odgovor:  

Zahvaljujemo Vam na zanimanju za stranku Pametno i što ste iskazali želju da nas upoznate. Kako smo zadnjih dana dobili desetke sličnih poziva i upita s nizom pitanja i zahtjeva, a do kraja kampanje je ostalo tek nekoliko dana, molimo Vas za razumijevanje. Naši su ljudi po terenu po cijeloj Hrvatskoj i odrađuju cjelodnevne obaveze iz kampanje, koje su ranije planirane i preuzete.

Stoga, šaljemo Vam link na naš program, u kojem je uglavnom već odgovoreno na većinu pitanja. Također, u našim medijskim nastupima smo upoznavali javnost s nizom tema i davali odgovore, upravo zato da oni dopru do svih javnosti.

Kako, jednostavno, fizički ne stižemo odgovoriti na desetke upita koje smo dobili, molimo Vas da proučite odgovore koje smo već uputili u programu (http://www.pametno.org/parlamentarni-izbori-2016/izborni-program-2016/) ili u javnosti (https://www.facebook.com/pametno.org/).

Na listi Pametno imamo kandidate povratnike jer nam je cilj i uspostaviti kontakte s hrvatskim iseljeništvom, pronaći način kako najbolje mogu pridonijeti razvoju Hrvatske i izvan teritorijalnih granica.